Loosin historia

 
     
 
     
 

HJALMAR-LOOSIN HISTORIASTA JA TAUSTASTA

Hjalmar-veljet ovat hankkineet oppinsa Porista. Ensimmäiset kaksi raumalaista veljeä, Ilkka Heinimäki ja Reijo Heino vihittiin veljeskuntaan Porissa, Juhana Herttua -loosissa 6.3.1987. Tästä eteenpäin vuosittain liittyi raumalaisia veljiä veljeskuntaan niin ripeätä tahtia, että 4.5.1990 voitiin perustaa yhdistys, jonka nimeksi valittiin H J Nortamo.

Yhdistysvaiheen tarkoituksena oli lopullisesti valmistella loosin perustaminen. 9.3.1991 oli kaikki valmista ja juhlallinen loosin perustaminen tapahtui tuona päivänä Porin loosihuoneistossa. Loosin nimeksi muutettiin Hjalmar (HJ Nortamo = Hjalmar Nordling) Loosin ensimmäiseksi Ylimestariksi valittiin Ilkka Heinimäki. Muu virkamieskunta muodostui perustajajäsenistä; AM Risto Simula, TS Reijo Heino, VH Erkki Takaveräjä, K Hannu Haapanen ja MO Pekka Saarinen.

Koska loosikokouksia voidaan pitää vain sitä tarkoitusta varten vihityssä tilassa, alkoivat Hjalmar-veljet pitää kokouksiaan Porin loosihuoneistossa. Seuraavaksi loosin suureksi haasteeksi nousi loosihuoneiston hankkiminen Raumalle. Lukuisten kartoitusten jälkeen löytyi ihan Vanhan Rauman keskustasta erään veljemme omistamassa kiinteistössä huoneisto, joka oli ollut vanha paja ja joka oli viime vuodet toiminut perämoottorikorjaamona. Remontin jälkeen siitä saatiin erittäin hyvin toimiva ja viihtyisä loosihuoneisto. Pappilankadun huoneisto vihittiin juhlallisin menoin käyttöönsä 9.11.1991.

Kuitenkin tämä huoneisto osoittautui varsin nopeasti aivan liian pieneksi ja niinpä alkoi jälleen uuden huoneiston etsiminen. Kesällä 1995 Rauman kaupunki laittoi myyntiin vanhan arvokkaan kiinteistön, joka oli viimeiset vuodet toiminut asunnottomien asuntolana. Talo saatiin ostettua ja siitä perustettiin osakeyhtiö, Rauman Odd Fellow talo Oy. Osakkeet myytiin veljeskunnan jäsenille.

Talo peruskorjattiin veljeskunnan tarpeita vastaavaksi. Peruskorjausvaiheeseen liittyy useita värikkäitä kertomuksia, joiden julkaisusta tulevaisuudessa vastaavat mukana olleet veljet ja sisaret.

Sitten, 18.1.1997 huoneisto oli valmis ja se vihittiin juhlallisin menoin veljeskunnan käyttöön uudeksi loosisaliksi.

Äitiloosimme on Loosi n:o 22 Juhana Herttua Porista ja toiminta-alueenamme ovat Rauma, Eurajoki, Eura, Lappi, Pyhäranta ja Laitila.